IDACO - Internet Development Advertisment and Consulting

Együtt sikerül!

Ha nagy lesz a tolongás, nőhet a vállalati K+F pályázat kerete

 
Ha annyira nagy lesz az érdeklődés az október 30-án megnyíló, 50 milliárdos vállalati K+F+I pályázat kapcsán, hogy egy-két nap alatt kimerülne a keret, akkor elképzelhető annak megemelése – reagált a Portfolio felvetésére egy mai háttérbeszélgetés keretében Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hozzátette, hogy az Irányító Hatóságnak eleve van lehetősége egy húsz százalékos keretemelésre saját hatáskörben, de akár az is elképzelhető, hogy a GINOP – egyébként éppen tegnap este frissített – éves fejlesztési kerete módosuljon. Pálinkás hangsúlyozta, hogy a feszes ütemterv ellenére sem fog a Hivatal miatt késést szenvedni a pályázatok elbírálása, ugyanakkor elismerte, hogy kezdetben lehetnek még kapacitáskorlátok ezen pályázatok szakmai értékelése során. Pálinkás fontosnak tartja, hogy szigorú “szakmai szűrést” végezzenek, ugyanakkor rögzítette: a támogatási döntéseket azonban nem ők hozzák.

 
Szakértők szerint igen jelentős a vállalati érdeklődés várható a minap közzétett, október 30-án megnyíló “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázat kapcsán (GINOP-2.1.1.-15), így félő, hogy pillanatok alatt kimerül az egyébként nagy, 50 milliárd forintos keret. Ezek alapján érdeklődtünk Pálinkás Józsefnél az esetleges keretemelés kérdésében, illetve a pályázatok értékelése során végzett munkáról.

Az NKFI Hivatal elnöke jelezte, hogy ha valóban igen jelentős lesz az érdeklődés, akkor van lehetőség a keret megemelésére, igaz ennek kapcsán döntési kompetenciája előbb az Irányító Hatóság vezetőjének van legfeljebb húsz százalékos keretemelés formájában. Azt is hozzátette: maximálisan támogatja a Kormány azon törekvését, hogy 2017 nyaráig minden új uniós pályázatot hirdessenek meg, mert ezzel elkerülhető lesz az uniós ciklus második felében a források lehívásával összefüggő kapkodás.

Az NKFI Hivatal, illetve a nemzetgazdasági tárca közötti munkamegosztást firtató kérdésünkre Pálinkás hangsúlyozta:
a Hivatal szakpolitikai felelősként egyrészt a pályázati felhívások szakmai kidolgozását, másrészt egyes felhívások esetében a beugró feltételként előírt KFI szempontú vélemény kiadásáért felelős, gyakorlatilag szakmai előszűrést végezve, de a támogatási döntéseket az NGM-hez tartozó Irányító Hatóság hozza.
Jelezte, hogy a szakmai véleményezés szigorú keretek között zajlik szakértői értékelések, és egy szakértői bizottság közreműködésével, ahol a döntéseket névvel kell vállalniuk a testület tagjainak.

Felvetésünkre elismerte, hogy az ún. KFI szakpolitikai véleményezésben kezdetben lehetnek még humánjellegű kapacitáskorlátok, amelyek esetleg a pályázatok elbírálásának időigényére is kihathatnak, ugyanakkor hangsúlyozta: a Hivatal miatt nem fog késést szenvedni a pályázatok elbírálása. Ezt az is biztosítja, hogy folyamatosan zajlik a szakértői kapacitás erősítése több adatbázis összekapcsolásán keresztül.

A szakpolitikai véleményezés során Pálinkás szerint az innovációs pályázatoknál minden esetben fel kell tenni azt az alapvető kérdést is, hogy kifejlesztették-e már valahol azt az adott megoldást, mert ha igen, akkor nincs értelme ezt újra megtenni. Hozzátette: azt a kérdést is fel kell tenni, hogy ez a friss megoldás mitől új, és miben segíti egy adott termék, vagy szolgáltatás piacra jutását.

 

Forrás: Portfolio.hu

2015. október 7.