IDACO - Internet Development Advertisment and Consulting

Együtt sikerül!

Innováció, <br>kutatás-fejlesztés
Innováció,
kutatás-fejlesztés

Lezárt projektek

Kvantumkommunikációs rendszer

img-kvantum-561x251

„Biztonságos kvantumkulcs-szétosztás megvalósítása hagyományos távközlési optikai hálózaton, két egység között”

A projekt célja nem kevesebb, mint a hagyományos optikai kommunikációs csatornákon kvantumkommunikációs eszközökkel biztosítani a biztonságos kulcsszétosztást olyan módon, hogy a fejlesztés eredményként megvalósuló prototípus alkalmas legyen az ipari célú felhasználásra.

A hálózati kommunikációban ma alkalmazott titkosítási módszertanok biztonságának alapja nem matematikai, hanem informatikai hátterű. Az alkalmazott kulcsok matematikai szempontból feltörhetőek lennének. Az, hogy ez mégsem történik meg, annak köszönhető, hogy ez olyan volumenű számítási kapacitást igényelne, amekkorát a technikai mai állása szerint nem lehet biztosítani. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek töretlen műszaki fejlődése megmutatta, hogy az, amiről ma azt gondoljuk, hogy lehetetlen, holnapra lehetségessé válhat. A számítástechnikai fejlődés leírására használt Moore-törvény az elmúlt években empirikus úton mutatta meg az exponenciális fejlődés fenntarthatóságát a számítástudományban, ami azt vetíti előre, hogy a mai kódolások hamarosan feltörhetővé válnak.

A matematika kidolgozta azokat a kódolási eljárásokat, amelyek bizonyítottan biztonságosak és nem törhetők fel. Azonban ezek gyakorlati alkalmazására – a titkosítási kulcs hatékony és biztonságos megosztására –az informatikai és telekommunikációs iparág eddig még nem talált megfelelő megoldást.

Jelen projekt keretében a kvantumelméletek által inspirált megoldás fizikai implementációját dolgozzuk ki. A gyakorlatban egy olyan kommunikációs megoldást és annak prototípus szintű megvalósítását készítjük el, ami a létező optikai hálózatokon keresztül képes a titkosítási kulcsokat kvantuminformációk formájában megosztani. A fejlesztés során a kvantuminformáció azon fizikailag bizonyított tulajdonságára építünk, hogy a támadó, azaz a kvantuminformációt a címzett előtt kiolvasó eszköz bizonyítottan képtelen az eredeti kvantuminformációkat hibák nélkül reprodukálni. Ez a sajátosság teszi lehetővé, hogy a kvantumcsatornán átküldött kulcs biztonságosan átvihető lehet, hiszen az ellenkező eset egyszerű ellenőrző metódusokkal felismerhető.

A projekt keretében első lépésként elvégezzük azokat az irodalomkutatásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a résztvevők mindegyike azonos, a tudomány jelenlegi horizontjához minél közelebbi szintjéről tudják elkezdeni a munkát.

Célunk egy olyan tudástár kialakítása, amelynek tükrében megvizsgálhatóak a felmerülő dilemmák és felmérhető, hogy az adott kérdésben mások milyen eredményre jutottak.

A projekt második szakaszában a hagyományos optikai kommunikációs technológiákat vesszük górcső alá. Abból a szempontból vizsgálódunk, hogy milyen eszközökkel tudunk az itt alkalmazott hullámhosszú fotonokra kvantuminformációt telepíteni, illetve, hogyan tudjuk ezt a hagyományos kommunikáció zavarása nélkül megtenni. A kvantuminformáció létrehozása és továbbítása után kerül vizsgálatunk középpontjába a támadó és a támadás detektálási módszertanainak kidolgozása. A projekt utolsó szakaszában egy prototípus eszközkészlet kerül kialakításra, amelybe implementáljuk a kutatási eredményeinket.

A projekt hasznosítására alapvetően két fő irányt látunk. Az egyik a projekt eredményeként létrehozott technológia és know-how, illetve a projekt eredményeként esetlegesen létrejövő szabadalom, vagy más iparjogilag védett jog értékesítése. A másik pedig a prototípus alapján az eszköz gyártásának és forgalomba hozatalának megszervezése, kezdetben pilot-projektként, majd termékként.


Kedvezményezett neve és elérhetősége:

IDACO Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.

Levelezési cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.
Weblap: www.idaco.hu
E-mail: office@idaco.hu
Tel: +36 30 653 4390


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Cím: 1139 Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Infovonal: +36 40 200-617
www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)
www.nfu.hu
Széchenyi Terv
Magyarország megújul
Európai Únió

Folyamatban lévő projektek

  • Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    részletek
  • Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    részletek