IDACO - Internet Development Advertisment and Consulting

Együtt sikerül!

Innováció, <br>kutatás-fejlesztés
Innováció,
kutatás-fejlesztés

Lezárt projektek

IPTV-minőségmérési, monitoring rendszertechnológia fejlesztése

img-iptv-561x251_

Az IDACO Kft. differenciált innovációs stratégiájának megfelelően ezzel a projekttel az ICT szektor egyik újabb részterületére lépett be. A projekt célja az IPTV-szolgáltatások minőségi paramétereit összetett módon, hálózati szemlélettel mérni képes technológiai keretrendszer kialakítása.

Az IP-hálózaton keresztüli műsorszolgáltatás mára világszerte elterjedt, de igazi átütő sikere – részben a felmerülő minőségi problémák miatt – sok szempontból elmaradt. A mobil szélessávú technológiák elterjedésével és az olyan felületek kialakulásával, mint például a tabletek, a technológia új lendületet vehet. A cél egy összetett, sok végpontos monitoring-rendszer technológiájának kialakítása, ami az IPTV-szolgáltatás minőségének mérését egységes rendszerben, az átviteli közegtől függetlenül képes biztosítani. A tervezett megoldás háromféle mérési végpont kialakításával számol:

– Egyrészt kifejlesztünk egy kis költséggel előállítható hardveres eszközt, ami leginkább az IP-hálózati csomópontok mérésére lesz alkalmas.
– Másrészt kidolgozunk egy szoftveres mérési megoldást, ami integrálható lesz a Set Top Boxokba, és a szolgáltatási végpontokon gyűjti össze a szükséges adatokat.
– Harmadrészt megtervezünk egy mobiltelefonokon futtaható mérőalkalmazást, ami a már megjelent mobil IPTV alkalmazásokba épülhet be a későbbiekben.

A tervezett rendszer mérési végpontjai egy szerverközpontba továbbítják a mérési adatokat. A rendszer újdonsága és legfontosabb sikerfaktora az a felismerés, hogy a jó hálózati minőségmérés esetében az egyes hálózati helyeken érdemes eltérő módokon mérni, mert ez teszi lehetővé a mérési eszközrendszer kialakítási költségeinek jelentős csökkentését. Ennek köszönhetően pedig ugyanakkora rendszertelepítési költség mellett megvalósítható a mérési pontok számának nagy volumenű növelése. Ez pontosabb monitoringot, a problémák esetén gyorsabb beavatkozást, összességében pedig jobb minőséget eredményez.

A projekt egy specifikációs és egy irodalomkutatási szakasszal indul, amit két kutatási elem követ. A kutatások az IPTV-szolgáltatás minőségének differenciált mérését biztosító lehetőségek felderítésére irányulnak. A kutatások eredményeit rendszertervbe foglaljuk, ez gyakorlatilag a mérési protokoll leírását tartalmazza. A projektben ezen kívül két olyan munkaszakasz jelenik meg, amelyben az alkalmazott ipari kutatás dominál. Mindkettő a noninvazív minőségmérési megoldások kialakítását célozza, az egyik a Set Top Box, a másik az okostelefonos platformon. A fejlesztési feladatok a szerveroldali alkalmazások és a hardveres mérőeszköz kialakítására koncentrálnak.

A projekt lezárását megelőzően megkeressük a nagyobb IPTV-szolgáltatókat és együttműködést kezdeményezünk mind a hazai, mind a környező országok piacain. Az olyan mobiltechnológiák elterjedése, mint az LTE várhatóan a mobilszolgáltatók számára is vonzóvá teszi az IPTV-technológia bevezetését, amivel párhuzamosan szükség lesz a projekt eredményeként megszülető termékre.


Kedvezményezett neve és elérhetősége:

IDACO Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.

Levelezési cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.
Weblap: www.idaco.hu
E-mail: office@idaco.hu
Tel: +36 30 653 4390


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Cím: 1139 Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Infovonal: +36 40 200-617
www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)
www.nfu.hu
Széchenyi Terv
Magyarország megújul
Európai Únió

Folyamatban lévő projektek

  • Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    részletek
  • Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    részletek