IDACO - Internet Development Advertisment and Consulting

Együtt sikerül!

Innováció, <br>kutatás-fejlesztés
Innováció,
kutatás-fejlesztés

Lezárt projektek

Általános Augmented Reality adatreprezentációs keretrendszer

img-augmented_reality-561x251

A tervezett kutatás-fejlesztési projekt elsődleges célja egységes, gyártó specifikus megoldásoktól mentes, általános adatreprezentációs keretrendszer kidolgozása az Augmented Reality-t alkalmazni kívánó fejlesztők és felhasználók számára. Ez a keretrendszer tartalmazza a tartalomforrások megfelelő leírását, a források megfelelő konverzióját a kidolgozott leíró szerinti formátumba, a szükséges 3D adatredukciós eljárásokat, valamint a tartalom megfelelő tárolási módszertanát.

A projekt a specifikációval veszi kezdetét.  Ennek során elkészítjük az egységes adatleírás formátumát és adatfogadó modulokat fejlesztünk különböző tartalmak befogadására – pl. 360 fokos videó, sztereókamera, vagy térháló alapú térszkennelőrendszerek, orvosi 3D képalkotó-eszközök, elterjedtebb 3D modellező eszközök. A specifikáció során meghatározzuk a rendszer funkcionális elemeit is – 3D adatkonverziós modul, 3D adatredukciós modul, Augmented Reality adatbázismodell, 3D hangtér modul, Middleware szerverfunkciók.

A „3D adatkonverzió-kutatás” nevű munkaszakasz során az a célunk, hogy olyan eljárást dolgozunk ki, ami képes a különböző formátumú 3D tartalmakat egységes adatbázis-struktúrában kezelni és tárolni.

A következő lépésben egy olyan, egységes adatbázis-szerkezetet alakítunk ki, ami képes nemcsak kezelni ezeket a különböző formátumú tartalmakat, hanem adattárolási és kommunikációs szempontból is optimálisnak tekinthető.

A projekt egyik legfontosabb célja, egyúttal a következő lépés, hogy lehetőséget teremtsen 360 fokban rögzített audiovizuális tartalmak valós időben történő reprodukciójára ún. augmented reality megjelenítő eszközökön.

A „rendszerterv készítése” munkaszakasz során kialakítjuk a magas szintű keretrendszer, valamint a fentebb ismertetett modulok részletes rendszerterveit is. Ezután veszi kezdetét a fejlesztés fázisa. Először a különböző formátumú (pl. orvosi diagnosztikai) 3D input adatok befogadására, majd az AR tartalmak valós idejű megjelenítésére tesszük alkalmassá a rendszert. Az AR middleware szerver fejlesztését is elvégezzük, amely az AR adatbázis és az AR megjelenítő közötti kapcsolatért felel. A 3D vizuális megjelenítés mellett fontos lépés a 3D hangképtervező és hangképmotor szoftvermodulok kialakítása is. Az általános API fejlesztéssel tesszük lehetővé, hogy az AR keretrendszerhez harmadik félként más fejlesztők is kapcsolódhassanak.

A projekt zárásaként kialakítunk egy tesztrendszert, ami az AR adatreprezentációs keretrendszer hardver- és szoftverelemeinek összeállítását, összekapcsolását, installálását foglalja magában. Ezt követi egy próbaalkalmazás fejlesztése – 360 fokos AR megjelenítés –, majd zárásként a rendszer tesztelése.


Kedvezményezett neve és elérhetősége:

IDACO Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.

Levelezési cím: Tagyon, Petőfi Sándor utca 10.
Weblap: www.idaco.hu
E-mail: office@idaco.hu
Tel: +36 30 653 4390


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Cím: 1139 Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Infovonal: +36 40 200-617
www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)
www.nfu.hu
Széchenyi Terv
Magyarország megújul
Európai Únió

Folyamatban lévő projektek

  • Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    Magasabb érzékenységű szenzor és elemzési metódus kutatása a magzati mozgás és szívhang érzékeléséhez
    részletek
  • Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    Anyagtudományi kutatás és fejlesztés az extracelluláris vezikula alapú orvosdiagnosztika megvalósításához
    részletek